Ülker: Ekonomik gerçekler bizi Avrupalı olmaya mecbur kılıyor

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pladis Başkanı Murat Ülker, kişisel blog sayfası muratulker.com’da bir yazı kaleme aldı.

Sitesinde “Hayatın ipuçaları” sloganıyla ekonomiden sanata bir çok konuda yazılar kaleme alan Murat Ülker, X+3 adı verilen Yıldız Holding strateji toplantısında yapılan konuşmaları değerlendirdi.

“X+3 Strateji Toplantısında Neler Yaşandı” başlıklı yazısında Ülker, toplantıda ilk olarak söz alan Yönetim Kurulu Ali Ülker’in 1999 yılından beri holdingin yaptığı stratejik dönüşüm aşamalarını tek tek anlattığından söz etti.

Yazısında toplantıya katılan ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez verdiği bilgilerden bahseden Murat Ülker şunları söyledi:

“Günün ikinci konuşmacısı Dr. Mahfi Eğilmez oldu. Öncelikle 2024’ün ekonomik açıdan en önemli özelliğinin belirsizlik olduğuna vurgu yaptı. Tüm dünyanın belirsizlik endeksi açısından yükselme eğiliminde olduğunu, Türkiye’de belirsizliğin daha az ama ani iniş çıkışların daha fazla olduğunu vurguladı. Daha sonra 8 ülkeyi; ABD, Çin, Euro Bölgesi, Hindistan, Rusya, Japonya, Endonezya ve Türkiye’nin ekonomik göstergelerini karşılaştırarak Türkiye’nin faiz ve enflasyon açısından farklarını ortaya koydu. Özellikle Hindistan ve Endonezya’nın nasıl son yıllarda ekonomik açıdan atak yaptığını anlattı.”

EKONOMİK GEREKÇELER…

Murat Ülker, Mahfi Eğilmez’in sözlerini yazısında şöyle değerlendirdi:

“Bugün içinde yaşadığımız ve yeni ekonomi takımının eylemleriyle yola girmeye başlayan faiz-enflasyon sarmalının nerede nasıl başladığını, faizleri düşürünce enflasyon canavarının nasıl azdığını büyüme rakamları eşliğinde ortaya koydu. Vurgu yaptığı konulardan biri de Türkiye’nin Avrupa Birliği hedeflerinden çeşitli nedenlerle vazgeçince ekonomik göstergelerindeki bozulmaydı. Demek ki bizdeki ve Avrupa’daki bazı mihraklar Türkiye’yi Avrupa’da görmek istemese de ekonomik gerçekler bizi Avrupalı olmaya mecbur kılıyor.”

TASARRUF ETMEYİP YAŞAM İÇİN HARCIYORUZ

Ve can alıcı nokta Türkiye’deki ekonomik göstergelerin olumsuzluğuna rağmen perakende hareketlilik aynı hızla düşüş göstermiyor aksine devam ediyor. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla düşerken tüketim harcamaları yükselmeye devam ediyor. Yani bizler her türlü ekonomik şartlara rağmen tasarruf etmeyip yaşam için harcamaya devam ediyoruz. Umarım bu, toplumda kalıcı bir harcama/tüketim alışkanlığı doğurmaz. Zira bu durum sürdürülebilir değildir.”

BİZ ÇİKOLATA DEĞİL BAKLAVA YİYORUZ

Toplantıda sosyal açıdan göstergelerin düzelmeden Türkiye ekonomisinin düzelmeyeceğinin vurgulandığını anlatan Ülker bu konuda ise şunları söyledi:

Ben şahsen tüm bu ölçümlerin direk yatırımcı açısından aynı önemde olmadığını düşünüyorum. Zira çevre ülkelerde böyle bir çok örnek var. Bu sanki İsviçre’deki kişi başı çikolata tüketiminin ülkemizde de olmasını hayal etmek gibidir. Halbuki biz sütlü tatlılar ve baklava da yiyoruz.”

patronlardunyasi.com

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir