Kanada’dan ‘Nazi’ hamlesi… Özür niyetine

Trudeau, basına yaptığı açıklamada, Kanada’daki Nazi savaş suçluları hakkında oluşturulmuş gizli bir raporun incelenmesi talimatını verdiğini ve söz konusu isimlerin kamuoyuyla paylaşılabileceğini belirtti.

Trudeau, “Arşivleri araştırmak da dahil olmak üzere konuyu çok dikkatli bir şekilde inceleyen üst düzey kamu görevlileri var.” dedi.

Söz konusu isimlerin 1980’lerde tamamlanan Deschenes Komisyonu raporunda yer aldığı belirtiliyor.

Raporun kamuoyuyla paylaşılan ilk bölümünde, savaş suçlularının iadesini kolaylaştıracak yöntemler öneriliyor.

Ancak raporun bugüne kadar gizli tutulmuş ikinci kısmında, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Kanada’ya kabul edilen ve Nazi olduğu ileri sürülen 2 bin kadar ismin bulunduğu iddia ediliyor.

“B’nai Brith Canada” ve “Friends of the Simon Wiesenthal Centre” gibi Yahudi kuruluşları, savaşın ardından kaç eski Nazi askerinin “utanç verici bir şekilde” Kanada’ya kabul edildiğinin ortaya çıkarılabilmesi için Deschenes raporunun “gizli” kısımlarının açıklanması gerektiğini belirtti.

NAZİ BİRLİĞİ’NDE GÖREV YAPMIŞ ASKERE, “KANADA NIŞANI” VERİLDİ

Ayrıca 2017’de ölen eski Nazi askeri Peter Savaryn’e 1987’de “Kanada Nişanı” verildiği ortaya çıkarıldı.

Kanada Genel Valisi Mary Simon’un ofisinden, Savaryn’in, Kanada Nişanı ile ödüllendirilmesine ilişkin özür açıklaması yapıldı.

Simon’un sözcüsü, Savaryn’in ödüllendirilmiş olmasının yol açmış olabileceği sıkıntılardan dolayı Kanada halkından özür dilediklerini belirtti.

İkinci Dünya Savaşı’nda Galiçya Tümeni olarak da bilinen 14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni’nde görev alan Savaryn, 1982’den 1986’ya kadar Alberta Üniversitesinin rektörü olarak görev yapmıştı.

Savaryn, Kanada Parlamentosunda yapılan oturumda, “savaş kahramanı” olarak tanıtılan ve Parlamento üyeleri tarafından ayakta alkışlanan eski Nazi askeri Yaroslav Hunka ile aynı Nazi birliğinde bulunuyordu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in, 22 Eylül’de Kanada Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmanın ardından, Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota, salonda bulunan 98 yaşındaki Yaroslov Hunka’yı “savaş kahramanı” olarak tanıtmış ve kendisine hizmetlerinden dolayı teşekkür etmişti.

Parlamento üyelerince alkışlarla karşılanan Hunka’nın, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin tarafında savaştığının ortaya çıkması üzerine Rota, ağır eleştirilere maruz kalmıştı.

Rota bunun ardından özür dilemiş, Kanada Başbakanı Trudeau ise olayı “utanç verici” olarak nitelendirmiş ve Hunka’nın Parlamentoda “savaş kahramanı” olarak tanıtılmasından ötürü özür dilemişti.

Ülkede birçok kesimden yapılan istifa çağrılarının ardından Rota, 26 Eylül’de istifa etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir